Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny jabłecznik na kruchym spodzie z lekko cytrynową masą jabłkową i kruszonką na wierzchu.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 55
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4355
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 202
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 55
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4355
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 202
Składniki
W pierwszej kolejności, nieco wcześniej, przygotowujemy masę jabłkową (wstępnie ), czyli obieramy jabłka i kroimy w kostkę 1x1,5 cm, nie musi być regularna. Pokrojone jabłka przekładamy do garnka i próżymy, mieszając od czasu do czasu do momentu, aż zmiękną, częściowo się rozpadną i odparują sok ( ok. 10 min ). Gotową masę odstawiamy z ognia, wsypujemy galaretkę cytrynową, dobrze mieszamy i studzimy.
Teraz przystępujemy do zagniecenia ciasta kruchego. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wrzucamy masło drobno posiekane lub starte na tarce o grubych oczkach i łączymy jak kruszonkę ( robimy to szybko, aby masło nie roztopiło się ). Następnie dodajemy resztę składników i zarabiamy szybko ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na pół, jedną część wkładamy do lodówki, drugą do zamrażarki na 1/2 godziny. W tym czasie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki ugniatamy palcami do konsystencji żwirku i odstawiamy do lodówki.
Czas dokończyć masę jabłkową. W tym celu ubijamy białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, aż uzyskamy piękną, błyszczącą masę. Na koniec wsypujemy budyń i krótko mieszamy mikserem. Do tak przygotowanej piany stopniowo dodajemy partiami masę jabłkową ( mieszamy delikatnie łyżką ). Ciasto z lodówki wykładamy na spód blaszki. Wylepiamy blaszkę ciastem i nakłuwamy widelcem dosyć gęsto. Na ciasto wykładamy masę jabłkową. Drugą część ciasta ( tę z zamrażarki) ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na masę jabłkową. Całość posypujemy kruszonką
Gotowy placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na 50-55 min. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika i studzimy całkowicie. Masa jabłkowa musi się ustabilizować. Najlepiej przełożyć go do lodówki na godzinę.