Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis znaleziony w zeszycie mojej mamy... pewnie starszy ode mnie.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5381
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1728
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5274
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1776
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5381
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1728
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5274
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1776
Składniki
Mąkę z proszkiem i sodą przesiałem, dodałem cukry (w oryginale jest 1,5 szkl cukru) i orzechy. Nałuskałem sobie orzechów włoskich, pogniotłem je wałkiem i rozdrobnione dodałem do ciasta. Wszystko wymieszałem. Następnie wbiłem jajka i wlałem olej. Obrane jabłka, pozbawiłem gniazd nasiennych i pokroiłem na kawałki, nie zważając na to czy są większe czy mniejsze. Dodałem do ciasta i wszystko wymieszałem.
Masa wychodzi bardzo gęsta, co może niepokoić, ale w trakcie pieczenia jabłka puszczają sok i wszystko pięknie wychodzi.
Foremkę 40x24 wyłożyłem papierem do pieczenia, piekłem 60 minut (w oryginale jest 70) w temperaturze 180 stopni.
Całość posypałem cukrem pudrem. Ciasto jest wilgotne, o wyraźnej orzechowej nucie.