Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis znaleziony w zeszycie mojej mamy... pewnie starszy ode mnie.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5644
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32362
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 85
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5644
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32362
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 85
Składniki
Mąkę z proszkiem i sodą przesiałem, dodałem cukry (w oryginale jest 1,5 szkl cukru) i orzechy. Nałuskałem sobie orzechów włoskich, pogniotłem je wałkiem i rozdrobnione dodałem do ciasta. Wszystko wymieszałem. Następnie wbiłem jajka i wlałem olej. Obrane jabłka, pozbawiłem gniazd nasiennych i pokroiłem na kawałki, nie zważając na to czy są większe czy mniejsze. Dodałem do ciasta i wszystko wymieszałem.
Masa wychodzi bardzo gęsta, co może niepokoić, ale w trakcie pieczenia jabłka puszczają sok i wszystko pięknie wychodzi.
Foremkę 40x24 wyłożyłem papierem do pieczenia, piekłem 60 minut (w oryginale jest 70) w temperaturze 180 stopni.
Całość posypałem cukrem pudrem. Ciasto jest wilgotne, o wyraźnej orzechowej nucie.