Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłka nadziewane bakaliami w rumie, zapieczone pod słodką bezą. Idealny jesienny deser.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 97
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 58
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 206
Polecam.
Odsłon: 1787
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 97
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 58
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 206
Polecam.
Odsłon: 1787
Składniki
Daktyle i morele kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z rodzynkami i żurawiną i zalewamy rumem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy. Jabłka kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne - najlepiej robić to małą łyżeczką. Jabłka nadziewamy bakaliami i posypujemy cynamonem. Pieczemy w 160 stopniach 25 minut.
Pod koniec pieczenia przygotowujemy bezę. Białko ubijamy z odrobiną cukru. Kiedy powstanie ładna piana dodajemy pozostały cukier małymi partiami, cały czas ubijając. Wyciągamy jabłka z piekarnika i nastawiamy do teraz na 220 stopni. Na jabłka wykładamy bezę. Można robić to szprycą, lub jak ja, łyżką. Bezę posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy, aż beza się zarumieni - u mnie dokładanie 5 minut.
Podajemy od razu, najlepsze są na ciepło.