Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszystko słodkości z jabłkami nadal są kuszące. Tak właśnie powstał pomysł na jabłkowe kubeczki, które mają w sobie wszystkie składniki, które lubię, czyli jabłka, rodzynki i migdały. W wersji bardziej świątecznej można dodać do goździki i startą skórkę z pomarańczy, ale jesienna opcja jest tylko z pachnącymi cynamonem jabłkami.
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3526
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 791
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1067
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 149
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3526
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 791
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1067
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 149
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180C (termoobieg)
Jabłka obrać ze skórki, wyciąć środki i pokroić w kostkę.
Dodać pokruszone migdały, rodzynki i cukier, wszystko posypać łyżeczką cynamonu i wymieszać.
Kubeczki posmarować masłem. Nałożyć do każdego porcję jabłek.
Ciasto francuskie lekko rozwałkować, wyciąć kółka i nałożyć na górę kubeczków. "Przykrywkę" z ciasta związać delikatnie dookoła sznurkiem. Na górze zrobić kilka otworów, żeby nie popękało w trakcie pieczenia.
Roztrzepanym jajkiem posmarować ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-30 minut (aż do zarumienienia ciasta)