Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszystko słodkości z jabłkami nadal są kuszące. Tak właśnie powstał pomysł na jabłkowe kubeczki, które mają w sobie wszystkie składniki, które lubię, czyli jabłka, rodzynki i migdały. W wersji bardziej świątecznej można dodać do goździki i startą skórkę z pomarańczy, ale jesienna opcja jest tylko z pachnącymi cynamonem jabłkami.
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7993
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 272
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 106
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2167
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 678
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7993
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 272
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 106
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2167
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 678
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180C (termoobieg)
Jabłka obrać ze skórki, wyciąć środki i pokroić w kostkę.
Dodać pokruszone migdały, rodzynki i cukier, wszystko posypać łyżeczką cynamonu i wymieszać.
Kubeczki posmarować masłem. Nałożyć do każdego porcję jabłek.
Ciasto francuskie lekko rozwałkować, wyciąć kółka i nałożyć na górę kubeczków. "Przykrywkę" z ciasta związać delikatnie dookoła sznurkiem. Na górze zrobić kilka otworów, żeby nie popękało w trakcie pieczenia.
Roztrzepanym jajkiem posmarować ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-30 minut (aż do zarumienienia ciasta)