Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszystko słodkości z jabłkami nadal są kuszące. Tak właśnie powstał pomysł na jabłkowe kubeczki, które mają w sobie wszystkie składniki, które lubię, czyli jabłka, rodzynki i migdały. W wersji bardziej świątecznej można dodać do goździki i startą skórkę z pomarańczy, ale jesienna opcja jest tylko z pachnącymi cynamonem jabłkami.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2557
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3450
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1536
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2225
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2557
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3450
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1536
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2225
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180C (termoobieg)
Jabłka obrać ze skórki, wyciąć środki i pokroić w kostkę.
Dodać pokruszone migdały, rodzynki i cukier, wszystko posypać łyżeczką cynamonu i wymieszać.
Kubeczki posmarować masłem. Nałożyć do każdego porcję jabłek.
Ciasto francuskie lekko rozwałkować, wyciąć kółka i nałożyć na górę kubeczków. "Przykrywkę" z ciasta związać delikatnie dookoła sznurkiem. Na górze zrobić kilka otworów, żeby nie popękało w trakcie pieczenia.
Roztrzepanym jajkiem posmarować ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-30 minut (aż do zarumienienia ciasta)