Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jagodowo-malinowe tiramisu"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 5869
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 143
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 5869
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 143
Składniki
Przepis przysłała Paulina Jakubczak z Zawiercia
Masa: maliny i jagody przetrzyj oddzielnie przez sito (pestki z malin zachowaj). Z pół szklanki wody i cukru ugotuj syrop. Ostudź. Żółtka utrzyj, dodając powoli syrop, mascarpone i śmietanę. Masę serową podziel na pół. Galaretkę rozpuść w pół szklanki wody.
Do jed nej części masy dodaj mus malinowy i połowę tężejącej galaretki, połącz. Do reszty masy serowej dodaj mus jagodowy i pozostałą galaretkę, wymieszaj. Odstaw do stężenia.
Kawę połącz z cukrem i sokiem z cytryny, gotuj 2 min. Dodaj pestki z przetartych malin, odstaw na 20 min. Odcedź z pestek. W soku namocz biszkopty, ułóż w blaszce (25 na 25 cm). Wlej masę malinową, chłodź 20 min. Ułóż biszkopty, wlej masę jagodową. Schłodź.
Tradycyjnie biszkopty macza się w kawie wymieszanej z likierem migdałowym (amaretto). Wtedy tiramisu ma wspaniały migdałowy posmak.Źródło: Chwila dla Ciebie