Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i przypominają mi wakacje u babci
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4165
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 655
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17375
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3238
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 208
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4165
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 655
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17375
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3238
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 208
Składniki
Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól. Wlej mleko, wbij jajo, wymieszaj dokładnie. Dodaj resztę składników. Zagnieść ciasto. Zostaw je na godzinę do wyrośnięcia.Powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Do miseczki dodaj jagody i resztę składników, delikatnie rozgnieć widelcem trochę jagód aby połączyły się z cukrem i mąką. Nie trzeba wszystkich rozgniatać wystarczy jak kilka puści sok i powstanie masa owocowa. Jeżeli nie rozgnieciemy to cukier i mąka będą na spodzie miski.
Gdy ciasto wyrośnie przełóż na stolnicę i lekko wyrób, po czym delikatnie wałkuj na grubość ok. 1 cm. Ja używam szerokiej szklanki do wykrawania, takiej o średnicy 9cm. Później lekko zrób dołeczek i dawaj jagody. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą jagodziankę umieścić złączeniem w dół na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok 15 min. w 220 stopniach