Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mając czasu na szperanie w internecie i szukanie przepisu na jagodzianki, wykorzystałam przepis ze swojego poprzednio prezentowanego ciasta: https://smaker.pl/przepis-ciasto-drozdzowe-z-oliwa,106812.html A że mamy już sezon owocowy i zebrane jagody nie mogą długo czekać, powstało TO.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3750
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2105
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5547
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5564
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3750
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2105
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5547
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5564
Składniki
Przygotowanie ciasta - jak w przepisie: https://smaker.pl/przepis-ciasto-drozdzowe-z-oliwa,106812.html Po wymieszaniu wszystkich składników odstawiamy ciasto aby wyrosło. Dodałam olejek waniliowy i pomarańczowy dla pobudzenia smaku. Jagody - około pół litra, wymieszałam z kilkoma łyżkami cukru pudru. W kulkach z ciasta robiłam wgłębiania i wkładałam jagody. Odstawiłam do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do pieca - posmarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem.
Z przepisu wyszło mi 15 sporych bułek. Chcąc robić malutkie jagodzianki, wyjdzie około 30 szt. Piekłam w piekarniku na 180 stopni, góra dół, regulując po chwili dół - skupiłam się na górze. Całość piekłam około 40 minut.