Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mając czasu na szperanie w internecie i szukanie przepisu na jagodzianki, wykorzystałam przepis ze swojego poprzednio prezentowanego ciasta: https://smaker.pl/przepis-ciasto-drozdzowe-z-oliwa,106812.html A że mamy już sezon owocowy i zebrane jagody nie mogą długo czekać, powstało TO.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 497
Słodkie tosty, robię je gdy chcę dodać słodki dodatek do śniadania lub kawy....
Odsłon: 154
Knedle to danie szybkie i łatwe w wykonaniu. Pomimo swej kaloryczności są dan...
Odsłon: 294
Faszerowana papryka to jedno z tych dań, które łączą w sobie wyjątkowy smak,...
Odsłon: 163
Suflet twarogowy z sezonowymi owocami to rewelacyjne letnie śniadanie lub des...
Odsłon: 3883
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 497
Słodkie tosty, robię je gdy chcę dodać słodki dodatek do śniadania lub kawy....
Odsłon: 154
Knedle to danie szybkie i łatwe w wykonaniu. Pomimo swej kaloryczności są dan...
Odsłon: 294
Faszerowana papryka to jedno z tych dań, które łączą w sobie wyjątkowy smak,...
Odsłon: 163
Suflet twarogowy z sezonowymi owocami to rewelacyjne letnie śniadanie lub des...
Odsłon: 3883
Składniki
Przygotowanie ciasta - jak w przepisie: https://smaker.pl/przepis-ciasto-drozdzowe-z-oliwa,106812.html Po wymieszaniu wszystkich składników odstawiamy ciasto aby wyrosło. Dodałam olejek waniliowy i pomarańczowy dla pobudzenia smaku. Jagody - około pół litra, wymieszałam z kilkoma łyżkami cukru pudru. W kulkach z ciasta robiłam wgłębiania i wkładałam jagody. Odstawiłam do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do pieca - posmarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem.
Z przepisu wyszło mi 15 sporych bułek. Chcąc robić malutkie jagodzianki, wyjdzie około 30 szt. Piekłam w piekarniku na 180 stopni, góra dół, regulując po chwili dół - skupiłam się na górze. Całość piekłam około 40 minut.