Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka to smak mojego dzieciństwa. Kruche ciasto, połączone z doskonałym, delikatnie cynamonowym nadzieniem z jabłek. Pychota! :)
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 467
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 2864
Najlepsza sałatka na Andrzejki z pieczarkami marynowanymi, idealna również na...
Odsłon: 918
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 467
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 2864
Najlepsza sałatka na Andrzejki z pieczarkami marynowanymi, idealna również na...
Odsłon: 918
Składniki
Zacznijmy od nadzienia. :) Do szarlotki najbardziej nadają się kwaśne jabłka np. szare renety. Jabłka należy umyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Następnie wrzucamy je do rondelka i dolewamy troszkę wody (w zależności od wielkości rondla i ilości jabłek, np. na 2kg owoców będzie to ¼ szklanki) i dusimy do momentu, gdy jabłka będą już miękkie. Wsypujemy cynamon i mieszamy. Aby zapewnić masie jabłecznej odpowiednią konsystencję po upieczeniu należy dodać na koniec duszenia mąkę ziemniaczaną. Jeżeli uznacie, że masa jest zbyt kwaśna możecie ją dosłodzić.
Teraz pora na ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicy. Dodajemy do niej proszek do pieczenia. Następnie wsypujemy cukier i resztę składników. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Kiedy ciasto nabierze jednolitej konsystencji i stanie się lepiące dosypujemy mąki i formujemy z niego kulę.
Następnie rozdzielamy ją za pomocą noża na dwie równe części. Jedną oprószamy lekko mąką i wkładamy na chwilkę do lodówki, a drugą wałkujemy na stolnicy nadając jej kształt prostokątnej formy. Międzyczasie włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę na 180 stopni. Naszą blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i lekko posypujemy mąką, gdyż dzięki temu zabiegowi ciasto po upieczeniu będzie ładnie odchodziło od jej powierzchni. Na blaszce układamy ciasto, lekko je dociskamy i na końcu nakłuwamy widelcem, by powietrze spod ciasta mogło mieć ujście. Formę wkładamy na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika.
Gdy ciasto lekko się podpiecze i zarumieni wyjmujemy je z piekarnika i nakładamy na nie masę jabłeczną. Pozostałą część ciasta należy rozwałkować na stolnicy, zwinąć na wałku w rulon i przenieść na wierz ciasta. Potem wkładamy naszą szarlotkę do piecyka i dopiekamy przez kolejne 36 minut. Zarumieniony wierzch sygnalizuje, że ciasto jest już gotowe do wyjęcia. Ciasto na końcu można polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Pozostaje kosztować - smacznego! :)