Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jeżynowa rolada"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 103
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 103
Składniki
Odlej 3/4 szklanki mleka, rozmieszaj w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotuj razem z 6 dag cukru. Wlej rozpuszczony proszek. Gotuj 2 minuty, cały czas mieszając. Odstaw do ostudzenia. Zmiksuj na krem z ciepłym masłem.
Jeżyny przebierz, oczyść. Połowę odłóż do dekoracji, resztę rozgnieć widelcem lub rozmiksuj, a potem przetrzyj przez sitko. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Masy jajeczne połącz.
Dodaj przesianą mąkę i przetarty mus jeżynowy. Zmiksuj na gładkie ciasto. Wyłóż je na pokrytą pergaminem blachę. Piecz 8 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Zdejmij z blachy, usuń pergamin, zwiń ciasto, formując roladę.
Po 15 minutach rozwiń biszkopt. Posmaruj go kremem budyniowym i ponownie zroluj. Odstaw do stężenia. Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem (2-3 łyżki). Posmaruj roladę. Udekoruj odłożonymi jeżynami i listkami ziół.
10 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 280 kcal, cena 1,50 zł.
Biszkopt, który zbyt długo był w piekarniku, jest przesuszony i kruchy, a przez to trudno go zwinąć w roladę. Gdy dodatkowo wystygnie, jest to praktycznie niemożliwe. Przestrzegaj więc dokładnie podanego w przepisie czasu pieczenia, gotowy biszkopt szybko wyjmuj z piekarnika, natychmiast formuj roladę i odłóż do przestudzenia.Źródło: Świat kobiety