Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny jogurtowiec z galaretką o dwóch smakach. Bez pieczenia, na spodzie z biszkoptów, kwaskowo- orzeźwiający. W jednej z galaretek jest brzoskwinia zmiksowana i pokrojona na kawałeczki. A na wierzchu kleksy bitej śmietany.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8130
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1172
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9898
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4538
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 558
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8130
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1172
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9898
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4538
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 558
Składniki
200 g biszkoptów drobno pokruszyć. Najlepiej jest użyć do tego celu woreczka na mrożonki. Włożyć do niego biszkopty i dobrze zamknąć. Następnie przy pomocy wałka pokruszyć ciastka na piasek. Masło rozpuścić i połączyć z biszkoptami. Foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pokruszone biszkopty wysypać na foremkę i rękami lub przy pomocy łyżki wyrównać. Foremkę nakryć i wstawić na godzinę do lodówki.
Dwie galaretki rozpuścić osobno, każdą w 200 ml wody. Żelatynę namoczyć. Dwa duże jogurty przełożyć do miski. Wsypać puder cukier i sok z limonki i wymieszać. Żelatynę dobrze wycisnąć i rozpuścić w rondelku. Dodać powoli 3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać. Następnie dodać resztę masy. Wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć.
W tym czasie zmiksować 2 brzoskwinie i dodać do jednej z galaretek np. brzoskwiniowej. Trzecią brzoskwinię obrać ze skórki, pokroić w kostkę i również dodać do tej galaretki. Śmietankę ubić na bitą. Gdy masa jogurtowa zacznie powoli się ścinać, dodać ubitą śmietanę. Wylać masę na ciasteczkowy spód, a potem dodać obie gęstniejące galaretki. Zamieszać widelcem i spróbować zrobić marmurkowy wzorek. Torcik wstawić na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i kawałeczkami limonki.