Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Bardzo prosty przepis na pyszny, kolorowy jogurtowiec z owocami leśnymi i galaretką na herbatnikowym spodzie. Bez pieczenia. Ciasto o orzeźwiającym i kwaskowatym smaku, idealnie się sprawdzi na letnie upały.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1015
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666489
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1015
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666489
Składniki
Herbatniki rozdrabniamy blenderem na piasek. Dodajemy roztopione masło, mieszamy i taką otrzymana masę wykładamy na dno tortownicy o średnicy 26 cm.. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Galaretki przezroczyste rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Galaretki arbuzowe rozpuszczamy we wrzącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i na chwilę odstawiamy. Jogurt naturalny miksujemy z cukrem pudrem, cienkim strumieniem wlewamy ostudzone galaretki bezbarwne i dodajemy ubitą kremówkę (masa wyjdzie rzadka, ale tak ma być). Masę przelewamy po równo do 3 miseczek. Do jednej miseczki dodajemy pare kropel żółtego barwnika i mieszamy. Do drugiej miseczki dodajemy pare kropel niebieskiego barwnika i mieszamy. Do trzeciej miseczki dodajemy pare kropel niebieskiego i żółtego barwnika i mieszamy do uzyskania zielonego koloru (jeżeli macie problem z barwnikami to możecie pominąć ten krok i wtedy wyjdzie Wam biały jogurtowiec.) Miseczki a masą wstawiamy do zamrażalnika na 10 min żeby lekko stężały. Wyciągamy tortownicę z lodówki i na dno herbatnikowe wylewamy masę zieloną. Następnie, celując w środek masy zielonej wlewamy masę żółtą. Masę niebieską wlewamy celując w środek masy żółtej (patrz film). Wstawiamy do zamrażalki na 15 min aby masa całkiem stężała.
Na stężałej masie jogurtowej układamy owoce leśne i zalewamy je ostudzonymi i lekko tężejącymi galaretkami arbuzowymi. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy ciasto 4 godzinki a najlepiej zostawić na noc w lodówce.