Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kaczka w złocistym karmelu"
Przepis dnia
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 602
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 439
Przepis dnia
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 602
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 439
Składniki
Obierz i posiekaj 2 cebule. Tymianek opłucz, osusz. 4 jabłka oczyść i pokrój na kawałki. Wymieszaj z cebulą oraz połową tymianku. Piekarnik rozgrzej do temp. 175 st. Odetnij szyje kaczek, wyjmij podroby, usuń tłuszcz, odłóż na bok. Tuszki umyj.
Natrzyj solą i pieprzem. Napełnij farszem. Otwory zepnij wykałaczkami, nóżki zwiąż nitką. Tuszki ułóż w brytfance. Piecz 3 godziny i 30 minut.
Od czasu do czas nakłuwaj skórkę widelcem, aby wytapiający się tłuszcz mógł łatwiej wypłynąć. Po godzinie podlej 400 ml wody.
Na patelni stop cukier. Karmel wymieszaj z octem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 20 minut. 3 cebule obierz, razem z pozostałymi jabłkami dodaj do kaczki po ok. 2 godzinach pieczenia. Tuszki posmaruj sosem karmelowym. Piecz jeszcze ok. 20 minut.
Warzywa z włoszczyzny oczyść, umyj i pokrój na kawałki. Rozgrzej 1 łyżkę odłożonego kaczego tłuszczu. Podsmaż na nim szyje oraz podroby. Dodaj włoszczyznę. Wrzuć resztę tymianku. Krótko podsmaż. Przypraw solą i pieprzem.
Dolej 4 szkl. gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu, aż wyparuje połowa płynu. Wtedy sos zmiksuj. Gotowe kaczki wyjmij, obłóż upieczonymi jabłkami. Podawaj z przygotowanym sosem.Źródło: Tina