Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj mam Wam do zaproponowania przepis na pyszną świąteczną babkę piernikową. Tak wiem, do Świąt zostało jeszcze troche czasu, ale wiem ze wiele osób lubi je planować wcześniej. Do zrobienia tej babki możecie użyć specjalnej formy w kształcie choinek, łatwo jest ją zakupić przez internet. Myślę, ze dodając ten przepis teraz, będziecie mieli dużo czasu na zakupienie takiej foremki. Babkę jak najbardziej można upiec w tradycyjnej formie, nie umniejszy to jej smaku.
Placuszki te są idealnym przemytnikiem warzyw i owoców dla tych, którzy są z...
Odsłon: 140
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukr...
Odsłon: 304
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 23616
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 330
Placuszki te są idealnym przemytnikiem warzyw i owoców dla tych, którzy są z...
Odsłon: 140
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukr...
Odsłon: 304
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 23616
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 330
Składniki
Jajka wbić do miski, dodać do nich szczyptę soli i utrzeć na puszystą masę z cukrem. Do utartych jajek powoli dodawać masło, cały czas mieszając. Następnie dodać kolejno jogurt, przyprawę piernikową, otartą skórkę i sok z pomarańczy. Całość dobrze wymieszać.
Do miski następnie przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Tak, przygotowane ciasto przelać do formy, ja użyłam formy w kształcie choinek. Formę nasmarować olejem lub masłem i można, ale nie trzeba, posypać kakao.
Babkę piec w 180 st. C, funkcja piekarnika góra-dół. Piec, w zależności od mocy piekarnika, 40-50 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie. Przed wyjęciem z formy, ściąć/wyrównać spód babki, aby stabilnie stała na paterze. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem. Smacznego!