Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotkę lubi chyba każdy. Ten przepis odbiega nieco od tradycyjnego. Ciasto kakaowe, a jabłka wymieszane z cytrynową galaretką, która nadaje im fajny posmak. Jest przepyszna!
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 142
Królowa grilla :)
Odsłon: 1265
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 195
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 142
Królowa grilla :)
Odsłon: 1265
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 195
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Składniki
Ciasto Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. 1/3 ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałą część rozwałkowujemy na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała 22x38 cm ale może być mniejsza - ciasto wówczas będzie wyższe) i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Masa jabłkowa Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podlewamy 1/4 szkl. wody i dusimy pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną. Dodajemy 1/2 szkl. cukru i jeszcze chwilę dusimy. Następnie mieszamy z galaretkami (proszkiem) i odstawiamy.
Gotujemy budyń. Podpieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą, wykładamy masę jabłkową, na nią masę budyniową, a na samą górę ścieramy ciasto z zamrażalki. Pieczemy jeszcze ok. 40 minut w 180 stopniach. Studzimy, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.