Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2151
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 171
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2151
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 171
Składniki
Herbatniki zgniatamy "w drobny mak" ( robię to tłuczkiem można też w moździerzu )
Żółtka oddzielamy od białek . Do wysokiego naczynia wsypujemy cukier waniliowy i zwykły cukier oraz kakao wszystko ucieramy na kogel mogel mikserem.
W rondelku rozpuszczamy masło trzeba to robić powoli aby nam się nie przypaliło . Rozpuszczone masło wylewamy do naczynia z herbatnikami a na to kogel mogel. Wszystko mieszamy łyżeczką do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu formujemy dłońmi kuleczki i oprószamy wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje kiedy złapie temperaturę z lodówki. Rafaelki można podawać solo lub z lodami :) . Zdjęć gotowych kuleczek nie zdążyłam zrobić wszystko zostało błyskawicznie zjedzone - takie pyszne :)