Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kardamonowiec w lukrze"
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 229
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 368
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 229
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 368
Składniki
Czas przygotowania: 150 minut. 1 porcja: 225 kcal. Cena porcji: 50 gr
Drożdże wkrusz do miseczki. Dodaj 1 łyżeczkę cukru, dokładnie rozetrzyj. Stale mieszając, dodawaj tyle mąki i mleka, aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Wtedy przykryj go i odstaw do wyrośnięcia.
Masło stop, przestudź. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj kardamon, żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Wlej pozostałe mleko. Dołóż wyrośnięty zaczyn i wyrabiaj, aż ciasto zacznie odstawać od rąk.
Pod koniec wyrabiania do ciasta dodaj uprzednio stopione masło oraz rodzynki. Miskę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Formę posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Nałóż do niej ciasto i odstaw jeszcze na 30 minut, aby ponownie wyrosło.
Następnie ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st., po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 st. Piecz jeszcze około pół godziny.
Po wystudzeniu ciasto oblej grubą warstwą gęstego lukru. Zanim lukier zastygnie, posyp ciasto kolorową cukrową posypką.Źródło: Tina