Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Karmelowa tarta ze śliwkami"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 1,40 zł.
Wartość odżywcza porcji 260 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 28 g.
W rondelku roztapiamy 50 g cukru z niewielką ilością wody, aż przybierze jasnozłoty kolor. Powoli dodajemy ciepłe mleko i jajko, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do momentu, gdy karmel zgęstnieje i uzyska kremową konsystencję. Uważamy, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Odstawiamy do przestudzenia.
Orzechy drobno siekamy. Pozostałe masło ucieramy z 25 g cukru na puszystą masę. Do przesianej mąki dodajemy utarte z cukrem masło, orzechy, jajo, proszek do pieczenia oraz karmel. Zagniatamy, aby się połączyły. Ciastem wykładamy blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Śmietanę łączymy ze 125 g cukru, 3 jajami i mieszamy, aż powstanie gładka masa.
Umyte śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Układamy na cieście, zalewamy śmietanową masą i pieczemy ok. 60 minut w 180oC. Po wystudzeniu posypujemy tartę cukrem pudrem.Źródło: Rewia