Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karmelowiec z marchewką"
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 72
Doskonałe danie na obiad jak i na kolację. Szybkie w przygotowaniu i tak samo...
Odsłon: 162
Ten kurczak po hiszpańsku z pewnością zasmakuje wszystkim, który cenią klasyc...
Odsłon: 1214
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 72
Doskonałe danie na obiad jak i na kolację. Szybkie w przygotowaniu i tak samo...
Odsłon: 162
Ten kurczak po hiszpańsku z pewnością zasmakuje wszystkim, który cenią klasyc...
Odsłon: 1214
Składniki
4–6 dni wcześniej; Porcja: 310 kcal; Cena porcji: ok. 1 zł.
Stop i lekko zrumień 2 łyżki cukru, karmel zalej 3 łyżkami wody, wymieszaj. Marchewki obierz, drobno zetrzyj. Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z pozostałym cukrem i żółtkami na białą puszystą masę.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Porcjami dosyp do ucieranej masy. Pod koniec dodaj marchew i karmel. Białka ubij. Pianę z białek połącz z ciastem. Foremkę wyłóż pergaminem, Napełnij ciastem. Piecz 70 minut w temp. 180°C.
Piernik owiń w ściereczkę i odłóż na 4–6 dni. Potem rozetnij go na 3 placki. Krem przygotuj wg przepisu. Wymieszaj z posiekanymi pistacjami. Przełóż placki. Udekoruj wg uznania.Źródło: Naj