Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki w formie ślicznych różyczek z dżemem malinowym bez pestek.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12288
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1539
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12288
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1539
Składniki
Przygotowujemy składniki: żółtka oddzielamy od białek, mąkę umieszczamy w przesiewaczu, odmierzamy śmietanę, masło, cukier i sok cytrynowy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, cukier puder, masło, śmietanę, spirytus z szafranem, sok cytrynowy, wodę różaną i ekstrakt waniliowy. Wyrabiamy bardzo dokładnie ciasto.
Ciasto układamy na stolnicy i wybijamy wałkiem.
Ciasto wybijamy tak długo, aż utworzą się pęcherzyki powietrza ( około 10 - 15 minut). Wtłoczone w ciasto powietrze jest środkiem spulchniającym. Doskonale "zbite" ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-2 godziny, by "odpoczęło".
Porcję ciasta wałkujemy na cienki placek. Na każdą różę wycinamy jedno kółko o średnicy 5 cm i 10 o średnicy 2cm. Na szklance o górnej średnicy 4 cm układamy tak by na siebie nachodziły małe kółka z ciasta.
Następnie nakładamy kółko o średnicy 5 cm. Mocno dociskamy, uważając jednak by nie przeciąć ciasta.
Różyczki ostrożnie zdejmujemy ze szklanki podważając wykałaczką.
Smalec przekładamy do szerokiego garnka z grubym dnem wlewamy spirytus i rozgrzewamy. Róże smażymy partiami z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone róże osuszamy na kuchennych ręcznikach.
Gorące posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z ziarnami z laski wanilii. W środek każdej różyczki kładziemy pół łyżeczki dżemu malinowego.