Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby ciasta parzonego karpatka. To obłędnie pyszna propozycja, której sekretem jest rozpływający się w ustach krem budyniowy. Zamiast kupować gotowe ciasto w cukierni, wypróbuj nasz przepis - domowa karpatka smakuje najlepiej, twoja rodzina będzie zachwycona. Gdy spodziewasz się gości, ten deser także doskonale się sprawdzi. Aby karpatka wyszła przyda ci się sprawdzony przepis.
Przepis na karpatkę nie jest szczególnie wymagający. Poradzi sobie z nim każdy, jeżeli tylko dokładnie zapozna się z instrukcją krok po kroku. Ciasto karpatka składa się z dwóch blatów ciasta przełożonych pysznym kremem, który z łatwością wykonasz w swojej kuchni. Samodzielnie przygotowany krem budyniowy zaskakuje delikatnym smakiem. Sekretem tego przepisu jest także stopniowe dodawanie składników oraz pieczenie ciasta parzonego zmniejszając temperaturę. Gdy ciasto będzie już upieczone i wystudzone, wyłóż przygotowany krem. Nie zapomnij aby karpatkę oprószyć cukrem pudrem. Palce lizać.
Forma 25x25 cm
Pyszne ciasto karpatka chętnie przygotowywane jest w polskich domach na święta. Obłędna masa budyniowa sprawia, że jest to wyjątkowy wypiek, na który wszyscy czekają. Miękkie blaty ciasta parzonego są przepyszne, a domowa karpatka z pewnością szybko zniknie z talerzyków i każdy będzie chciał dokładkę. Ten deser ma też inne warianty. To np. odwrócona karpatka czy karpatka królewska.
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 93
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 237
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9862
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 93
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 237
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9862
Składniki
Przygotuj ciasto. Podgrzej w garnku wodę z masłem i solą. Gdy zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika. Stopniowo dodaj mąkę, cały czas mieszając energicznie powstające ciasto. Gdy uzyskasz gładką, odchodzącą od ścianek garnka masę, odstaw ją do przestudzenia.
Dodaj do ciasta jajka – po jednym, za każdym razem miksując do połączenia składników. Na koniec wmieszaj też do ciasta i proszek do pieczenia.
Podziel ciasto na dwie porcje. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 25x25 cm. Niezbyt równo („faliście”) rozprowadź na papierze jedną z porcji ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut. Gdy ciasto się zarumieni, zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160°C i na chwilę lekko uchyl drzwiczki. Następnie piecz ciasto jeszcze przez około 15 minut. W ten sam sposób upiecz obie porcje ciasta.
Odlej około 100 ml i rozpuść w nim proszek na budyń. Resztę mleka zagotuj z ziarnkami wanilii. Z międzyczasie utrzyj żółtka z cukrem. Połącz z zaczynem na budyń. Zmniejsz moc palnika i przelej zaczyn z żółtkami do gotującego się mleka. Gotuj przez chwilę, cały czas mieszając. Odstaw budyń do przestudzenia pod przykryciem.
Utrzyj masło na puch. Nie przerywając ucierania, dodaj do niego partiami budyń. Uzyskanym kremem przełóż ostudzone blaty ciasta. Wstaw je na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.