Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj karpatka o smaku cytrynowym. Bardzo smaczne i proste ciasto, trochę wyobraźni i ciasto gotowe. Ja gdy piekłam pierwszy raz to bardzo się bałam, ale mówię Wam nie taki diabeł straszny jak go malują. Karpatkę polecam.
blaszka, mikser, garnek, łyżka, łopatka silikonowa,
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 791
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 925
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 134
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2820
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 791
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 925
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 134
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2820
Składniki
Link do przepisu na krem; https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-krem-cytrynowy,1998737,bozena1960.html Ciasto; Wodę wlać do garnka i zagotować, dodać margarynę i podgrzewać na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia margaryny. Następnie przesiać mąkę wymieszaną z solą oraz proszkiem do pieczenia. Energicznie mieszać do połączenia składników. Gdy ciasto jest szkliste i wszystkie składniki połączone zdjąć z ognia i wystudzić. Gdy masa całkowicie wystygnie wbijać po jednym jajku , cały czas miksując na gładkie jednolite ciasto. Blachę u mnie z piekarnika o średnicy 36/ 39 cm. natłuścić i oprószyć mąką pszenną. Ciasto rozprowadzić na całą powierzchnię blachy łyżką lub silikonową łopatką. (łyżkę można moczyć delikatnie w wodzie). Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec na złoty kolor około 20 - 25 minut. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu przekroić po długości czyli w połowie na dwie równe części. Schłodzony krem rozsmarować na jednej połowie ciasta, zakryć drugą połową delikatnie docisnąć. Całość oprószyć cukrem pudrem. Smacznego Rada; Masę można podzielić na dwie części i rozłożyć w mniejszych o jednakowych wymiarach blaszkach, wtedy każdy placek piec osobno.
Ciasto w przekroju, można podać.
Ciasto przekrojone, rozłożenie kremu.
Ciasto po złożeniu.
Ciasto gotowe do podania.