Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Pyszne, parzone ciasto i delikatny maślany krem budyniowy - słodkość, która urzeka z każdym kęsem. Idealna do popołudniowej kawy lub herbaty :)
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 33
Dzięki temu przepisowi przygotujesz prawdziwy śląski obiad, którego nie odmów...
Odsłon: 765
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 120
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 48
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 33
Dzięki temu przepisowi przygotujesz prawdziwy śląski obiad, którego nie odmów...
Odsłon: 765
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 120
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 48
Składniki
Ciasto: W rondlu rozpuścić wodę z margaryną i podgrzać prawie do zagotowania. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszać energicznie drewnianą łyżką, do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Odstawić do przestudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać po 1 jajku i miksować do połączenia się składników. Dwie blaszki o takich samych wymiarach (u mnie 36x25 cm) wysmarować łyżeczką margaryny i wysypać łyżką mąki. Ciasto podzielić na dwie części i równomiernie rozsmarować na dnie blaszek. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (dolna grzałka) lub do 180 stopni z termoobiegiem. Piec około 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto na 10 minut do wystudzenia.
Krem: 750 ml mleka zagrzać. W pozostałej ilości rozpuścić budynie, cukier i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka dodać budynie i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotowy budyń zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia. Miękkie masło zmiksować na puszysto. Do masła dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Przygotowaną masę przełożyć na jedną warstwę wystudzonego ciasta i rozsmarować. Przykryć drugim ciastem i delikatnie docisnąć. Posypać obficie cukrem pudrem i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Rady: Ciasta można piec w piekarniku oddzielnie, każde po 30 minut. Cukier waniliowy można zastąpić miąższem z 1 laski wanilii. Zamiast cukru pudru można zrobić ulubioną polewę czekoladową.