Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pralinki z masy plastycznej marcepanowej. Masa nadaje się idealnie do pokrywania nią tortów i innych wypieków. Nie za słodka, szybka i prosta w wykonaniu.
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4869
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20807
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2517
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4869
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20807
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2517
Składniki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach i obieramy.
Masło rozpuszczamy wraz z cukrem i dodajemy przeciśnięte przez praskę lub zmielone ziemniaki, wlewamy aromaty migdałowe i likier. Nie przestając gotować dodajemy kaszkę manną. Czytałam wiele przepisów, autorki twierdziły, że musiały dodać jeszcze sporo kaszki, ja odmierzyłam i dodałam dokładnie tyle ile w przepisie, co prawda pralinki mogły być nieco miękkie, jednak schłodzone w lodówce stawały się stabilne. Nie wiem co było tego przyczyną, prawdopodobnie użyły one ziemniaków sałatkowych, ja polecam odmiany mączyste. Jeżeli wyczujecie, że Wasza masa jest lejąca, dodajcie więcej kaszki. Kartofelki formujemy jak kluski - rękami, po wstępnym wystudzeniu masy (15-20 min) a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Kulki wyjmujemy z lodówki i obtaczamy w kakao. Pralinki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu i spożyć do 3 dni po przygotowaniu. W związku z problem z załadowaniem zdjęć z przygotować odsyłam do oryginalnego przepisu: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,342431728,title,Kartofelki-marcepanowe,index.html