Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bez pieczenia: herbatniki przełożone masą z kaszy manny z bakaliami. Pomysł na szybki i prosty deser:)
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3431
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 495
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 292
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6848
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 299
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3431
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 495
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 292
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6848
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 299
Składniki
Blaszkę smarujemy cienką warstwą masła i wykładamy herbatnikami. Mleko zagotowujemy z cukrem, masłem i kakao /rozmieszanym z niewielką ilością mleka/. Do gotującego się mleka energicznie mieszając powoli wsypujemy kaszę manny. Ciągle mieszając gotujemy na małym ogniu do czasu aż masa zgęstnieje.Na koniec dodajemy drobno posiekane bakalie /orzechy, rodzynki, itp/. Gorącą masę przelewamy na herbatniki. Odstawiamy na kilka min, by masa lekko przestygła i przykrywamy warstwą herbatników. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie chłodzimy kilka godzin w lodówce. Dekorujemy według uznania: polewą czekoladową lub zalewamy gęstniejącą galaretką.