Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawowe z rogalikami- wprost wykwintne ciasto do kawy!
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 738
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 555
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 146
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 2490
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 5525
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 738
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 555
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 146
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 2490
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 5525
Składniki
Ciasto z płatkami: Białka ubić na sztywną z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wymieszać z kulkami czekoladowymi- dodać do ciasta. Upiec na formie 25/36 w 180 stopniach do 20 minut.
Rogaliki: Drożdże troszkę podgrzewamy, dodajemy do nich śmietanę i cukier mieszamy. Następnie wyrabiamy ciasto z margaryny, mąki pszennej, soli i drożdży. Zostawiamy na noc w lodówce lub na kilka godzin. Ciasto rozwałkowujemy na 4 milimetry i wykrawamy trójkąty, na każdy dajemy troszkę marmolady, zwijamy w rulon i lekko zginamy na kształt rogalika. Pieczmy około 15 minut w 180 stopniach.
Masa kawowa: W niewielkiej ilości mleka roztrzepujemy żółtka, mąki i kawę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, do gotującego wlewamy roztrzepane żółtka, gotujemy budyń, następnie chłodzimy i zimy ucieramy z masłem. Dodajemy alkohol do smaku.
Masa śmietankowa: Śmietankę ubijamy i dodajemy letnią żelatynę. Dodajemy kakao i cukier puder do smaku. Mieszamy. Przełożenie: Ciasto z płatkami-masa kawowa- rogaliki- masa śmietankowa- dekoracja startą czekoladą.