Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Keks biszkoptowy"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Składniki
Rodzynki zalej wrzącą wodą. Odstaw na ok. 10 min a następnie osącz. Morele pokrój w drobną kostkę.
Do miski przesiej mąkę. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo – łyżka po łyżce – wsypując cukier. Nie przerywając miksowania dodaj sok z cytryny oraz żółtka. Całość miksuj jeszcze 3-5 min na średnich obrotach.
Na koniec do masy dodaj przesianą mąkę, bakalie oraz kilka kropli aromatu waniliowego. Delikatnie wymieszaj trzepaczką, by piana nie opadła.
Podłużną foremkę (keksówkę o długości ok. 23 cm) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane ciasto, wierzch wyrównaj łyżką.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż formę z ciastem, piecz około 60 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Rada: Suszone owoce możesz kilka godzin wcześniej zalać alkoholem np. rumem a przed dodaniem do ciasta delikatnie oprószyć je mąką. Do ciasta możesz dodać inne bakalie np. suszone śliwki, daktyle, orzechy włoskie, laskowe lub migdały.
90 minut
Porcja: 260 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie