Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Keks cytrynowy z kremem i pistacjami"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 26
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 275
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1207
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 120
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 26
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 275
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1207
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 120
Składniki
Jajka wbij do misy, dodaj cukier kryształ i ubijaj mikserem.Następnie do ubitej masy przełóż mąkę, cukier wanilinowy, a na koniec olej.
Dobrze wymieszane ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz placek w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C przez ok. 45 minut.
Budyń rozmieszaj w 80 ml mleka. W reszcie mleka roz- puść cukier, zagotuj, wlej budyń i intensywnie ubijaj na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje. Gdy krem będzie gotowy, przykryj go (aby nie powstał kożuch) i poczekaj, aż ostygnie. Kiedy wystygnie, wmiksuj miękkie masło i ajerkoniak.
Schłodzone ciasto rozkrój poziomo na trzy płaty. Każdy posmaruj kremem i posyp grubo posiekanymi pistacjami (trochę odłóż). Złóż płaty ciasta na siebie, a całe ciasto na wierzchu posmaruj resztą kremu i obsyp pistacjami.
Na patelni skarmelizuj cukier na złoty kolor i dodaj do niego posiekane migdały. Masę grylażową rozsmaruj na papierze do pieczenia. Gdy wystygnie, połam na drobne kawałeczki i udekoruj powierzchnię keksa. Czas przygotowania: 75 minut.
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 380 kcal.Źródło: Na żywo