Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Keks tulipan w czterech smakach"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Składniki
Jajka rozbijam, oddzielam żółtka od białek. Wszystkie białka ubijam na sztywno. Margarynę ucieram z cukrem na puszystą masę. Do masy kolejno dodaję żółtka. Następnie dodaję na przemian porcję mąki z proszkiem i porcję oleju.
Kiedy wszystkie dobrze się połączą, dzielę ciasto na 4 równe porcje. Do jednej dodaję proszek budyniowy, olejek waniliowy i odrobinę zielonego barwnika. Do drugiej wsypuję mak, do trzeciej – kisiel truskawkowy, a do czwartej – kakao i olejek arakowy.
Foremkę wykładam pergaminem. Na spodzie rozsmarowuję ciasto waniliowe. Potem nakładam ciasto kakaowe, truskawkowe i makowe. Wierzch wygładzam. Całe ciasto przeciągam wzdłuż widelcem, by nie popękało podczas pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC. Piekę około godziny.
<strong>Anna Bratek z Sieńska</strong>Źródło: Naj