Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Keks z kandyzowanymi owocami"
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 132
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 66
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 161
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 132
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 66
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 161
Składniki
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki, a żółtka kolejno dodawaj do ucieranej masy. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
Małymi porcjami domieszaj do masy maślano-jajecznej. Dołóż rdzeń wanilii. Wlej likier. Utrzyj mikserem.
Schłodzone białka wymieszaj ze szczyptą soli. Ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie połącz z ciastem. Na koniec dodaj grubo pokrojone bakalie i owoce kandyzowane. Foremkę keksową posmaruj masłem, oprósz kaszą manną.
Napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wyrównaj łyżką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 40––50 min (do tzw. suchego patyczka).
Gotowe ciasto ostrożnie wyjmij, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia. Polej luk rem przygotowanym wg wskazówek na opakowaniu, udekoruj owocami.
Łatwy przepis na skórkę pomarańczową
Ten kandyzowany frykas to świetny dodatek do świątecznych wypieków. Zamiast kupować gotową skórkę, zrób ją samodzielnie – będzie smaczniejsza i zdrowsza!
>Krok 1. Przygotuj syrop. W rondelku wymieszaj 1/4 szkl. cukru i 2 łyżki wody. Nie przerywając mieszania, podgrzewaj, aż cukier całkiem się rozpuści i powstanie gęsta masa.
Krok 2. Dodaj skórkę z pomarańczy. Pamiętaj, by wcześniej usunąć z niej gorzkie błonki. Najlepiej, gdy skórka będzie pokrojona w kostkę albo w cienkie paseczki. Skórkę duś w syropie 5 min (na małym ogniu, pod przykryciem).
Krok 3. Poczekaj, aż skórka wystygnie. Jeśli nie wykorzystasz całej, trzymaj ją w słoiku.Źródło: Tina