Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciemny biszkopt, masa dyniowo - jabłkowa, masa budyniowa i kremowa polewa. Po prostu bajka. Koniecznie upieczcie to ciasto. Co prawda trochę wymaga czasu ale potem jak już zasiądziecie do tego ciacha i kawki to nie oprzecie się i po zjedzeniu jednego kawałka sięgniecie po następny.
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 211
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 112
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 236
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2194
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 94
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 66
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 211
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 112
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 236
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2194
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 94
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 66
Składniki
BISZKOPT : Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wodę i stopioną margarynę. Następnie przez sitko przesiać obie mąki razem z kakao, proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, część dodać do ciasta, lekko wymieszać ( część piany dać aby rozluźnić konsystencję ciasta ). Potem dodać resztę piany i za pomocą łopatki wymieszać delikatnie ciasto. Blachę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut. Potem biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.
MASA DYNIOWO - JABŁKOWA Dynię po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego pokroić w kostkę. Wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę i dodać margarynę i dusić do miękkości. Następnie jabłka po obraniu pokroić także w kostkę i dodać do miękkiej dyni. Dusić do prawie całkowitego odparowania wody i rozpadnięcia się jabłek. Na koniec wyłączyć ogień, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Zostawić do lekkiego stężenia.
MASA BUDYNIOWA : Do garnka wlać połowę mleka, wsypać cukier puder i zagotować. W reszcie mleka wymieszać obie mąki i żółtka. Gdy mleko się zagotuje szybko w lać mieszankę i energicznie mieszając gotować chwilę aż budyń zgęstnieje i nie będzie grudek. Gotowy budyń szczelnie zakryć i wystudzić. Gdy wystygnie miękką margarynę utrzeć i dodawać do niej porcjami budyń aż wszystko się połączy i powstanie gładka masa.
POLEWA : Do rondelka włożyć margarynę, dodać wszystkie składniki oprócz żelatyny i podgrzewać aż wszystko się połączy ciągle mieszając polewę. Na koniec dodać żelatynę i mieszać polewę do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Polewę lekko schłodzić.
PRZEŁOŻENIE : Po przekrojeniu biszkoptu jeden blat położyć w formie, w której piekł się biszkopt. Nasączyć go np. sokiem z cytryny rozrobionym z wodą lub innym ulubionym ponczem. Na biszkopt wyłożyć masę dyniowo - jabłkową. Blaszkę wstawić do lodówki do ścięcia się masy. Potem wyłożyć masę budyniową, rozprowadzić ją równo i przykryć drugim nasączonym plackiem. Na koniec ciasto polać polewą i odstawić do związania się ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin.