Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można zrobić ciasto à la batonik Kinder Bueno bez pieczenia? Jak najbardziej! Najpyszniejsze będzie z domowym kremem czekoladowo-orzechowym. Jeśli brak ci czasu na jego przygotowanie, użyj gotowej masy typu Nutella.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 58
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2744
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 203
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 145
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 58
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2744
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 203
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 145
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy około 26 cm. Wyłóż jej dno warstwą herbatników, docinając część tak, by pokryć puste miejsca. Rozsmaruj na herbatnikach cienką warstwę kremu czekoladowo-orzechowego (około 3 łyżki).
Przygotuj warstwę orzechową. Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Na niskich obrotach miksera połącz ją z serkiem mascarpone i kremem czekoladowo-orzechowym. Przełóż masę do tortownicy, wyrównaj i ułóż kolejną warstwę herbatników (z zachowaniem zasady uzupełniania pustych miejsc). Wstaw ciasto do lodówki.
Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej z 50 ml śmietany kremówki. Przestudź. W osobnym naczyniu ubij resztę śmietany z cukrem pudrem. Połącz na niskich obrotach miksera z serkiem mascarpone i 2/3 białej czekolady. Przełóż masę do tortownicy, wyrównaj i ułóż ostatnią warstwę herbatników (uzupełniając puste miejsca). Ponownie wstaw ciasto do lodówki.
Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej z 50 ml śmietany kremówki. Przestudź. Rozprowadź masę czekoladową na ostatniej warstwie herbatników. Ozdób esami-floresami z reszty białej czekolady. Przechowuj ciasto Kinder Bueno w lodówce.