Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik wiedeński. Klasyka. Uwielbiany przez wszystkich. Przynajmniej u mnie w domu. Robiony z prawdziwego sera, nie z masy twarogowej.
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 588
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2218
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 159
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 227
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 588
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2218
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 159
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 227
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek. Rodzynki wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (dzięki temu zmiękną). Zaczynamy sernik do ucierania masła i cukru pudru na puch i dodajemy na zmianę 1 żółtko i łyżkę sera.Kiedy wszystko doskonale się połączy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Rodzynki z wodą wylewamy na sitko i odsączamy, po czym dodajemy je do masy serowej razem ze skórką pomarańczową. Następnie ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Masę wylewamy na nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą dużą tortownicę. Pieczemy około godziny. W czasie pieczenia nie można uchylać drzwiczek piekarnika, bo sernik może nam opaść. Upieczony setnik należy chłodzić w formie.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady i dodajemy do niej śmietankę. Tak przygotowaną polewą smarujemy ciasto.