Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik wiedeński. Klasyka. Uwielbiany przez wszystkich. Przynajmniej u mnie w domu. Robiony z prawdziwego sera, nie z masy twarogowej.
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 54
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37725
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3702
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 54
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37725
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3702
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek. Rodzynki wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (dzięki temu zmiękną). Zaczynamy sernik do ucierania masła i cukru pudru na puch i dodajemy na zmianę 1 żółtko i łyżkę sera.Kiedy wszystko doskonale się połączy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Rodzynki z wodą wylewamy na sitko i odsączamy, po czym dodajemy je do masy serowej razem ze skórką pomarańczową. Następnie ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Masę wylewamy na nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą dużą tortownicę. Pieczemy około godziny. W czasie pieczenia nie można uchylać drzwiczek piekarnika, bo sernik może nam opaść. Upieczony setnik należy chłodzić w formie.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady i dodajemy do niej śmietankę. Tak przygotowaną polewą smarujemy ciasto.