Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny tort czekoladowy przełożony kremem czekoladowym oraz wiśniami, i nasączony wiśniówką. Udekorowany orzechami laskowymi.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4691
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4147
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4691
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4147
Składniki
Biszkopt: Całe jajka wymieszaj razem z 120 gramami cukru i zmiksuj na jasną i puszystą masę (miksuj około 5 minut na wysokich obrotach). Rozpuść 40 g masła i ostudź. Dodaj 1 łyżkę ubitych jajek i wymieszaj. Do jajek dodaj przesianą mąkę oraz kakao. Wymieszaj delikatnie. Dodaj masło rozpuszczone i ponownie wymieszaj. Przelej ciasto do formy o średnicy 20 cm i piecz przez 30 min. w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
Śmietanę podgrzej i rozpuść w niej czekoladę, 2 łyżki masła i cukru. Wstaw do lodówki na 1 godzinę do ostudzenia. Gdy śmietana będzie już zimna ubij ją na sztywno i podczas ubijania dodaj w 3 turach mascarpone. Gdy masa się połączy przełóż krem do rękawa cukierniczego.
Wiśnie przełóż do garnka i zagotuj (mieszając od czasu do czasu by się nie przypaliły). Wiśnie powinny puścić sok. Odłóż na bok do ostudzenia.
Upieczony biszkopt przekrój na 3 części. Każdą nasącz alkoholem bądź sokiem z wiśni. Na każdym blacie rozprowadź krem oraz rozłóż wiśnie. Cały tort obłóż kremem czekoladowym i udekoruj posiekanymi orzechami.