Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 178
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 178
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Składniki
Mak opłucz, osącz, przesyp do garnka. Zalej wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień, gotuj jeszcze 10 minut. Zdejmij z ognia. Kiedy mak zupełnie wystygnie, osącz go na sitku, a potem trzykrotnie zmiel.
Zmielony mak ponownie przesyp do garnka. Dołóż rozdrobnione bakalie. Dodaj masło, miód, mleko, cukier waniliowy oraz zapach do ciasta.
Mieszając, gotuj masę, aż miód i masło się roztopią.
Wtedy zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5 minut. Ostudź. Gotową masę makową odstaw na 3–4 godziny do lodówki.
W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron, zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 8–10 minut. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Podawaj z masą makową.
95 min (bez chłodzenia); Porcja: 890 kcal; Cena porcji: ok. 3 zł.Źródło: Naj