Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kokos na budyniu to wyśmienity deser o delikatnym i aksamitnym smaku. Jest to bardzo łatwe, szybkie w przygotowaniu i bez pieczenia ciasto z herbatnikami, budyniem, amaretto i kokosem.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5500
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154749
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1022
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 440
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5500
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154749
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1022
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 440
Składniki
Do miski wlewamy 1 szklankę mleka, żółtka, ekstrakt waniliowy, wsypujemy obydwie mąki i dobrze mieszamy. Do rondelka wlewamy 1 szklankę mleka, wsypujemy cukier i włączamy grzanie kuchenki. Gdy cukier się rozpuści wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszysto i stopniowo do niego dodajemy ostudzony budyń, a na koniec wlewamy likier amaretto i wsypujemy garść wiórków kokosowych. Miksujemy krótko do połączenia składników. Uwagi: Budyń trzeba wystudzić, bo gdy dodamy ciepły budyń do ucieranego masła wtedy masło się rozpuści i masa wyjdzie bardzo rzadka.
Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, nakładamy warstwę budyniu, warstwę herbatników, masę budyniową i na koniec wierzch ciasta obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej zostawić na noc.