Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe, słodkie ciasteczka dla łasuchów. Szybki i smaczny sposób na wykorzystanie białek pozostałych po przygotowywaniu innych przepisów.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 431
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 399
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1490
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5746
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 431
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 399
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1490
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5746
Składniki
Masło rozgrzać w rondelku, dodać połowę cukru (75 g), mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Delikatnie mieszając wsypać wiórki kokosowe. Masę pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Białka ubić mikserem dodając szczyptę soli. Do piany dodać resztę cukru, następnie mąkę ziemniaczaną dalej miksując do całkowitego połączenia.
Połączyć masy dodając pianę do masy kokosowej, wymieszać. Do gotowej masy można dodać kilka kropel aromatu, np. migdałowego.
Przygotować blachę - wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładać masę na blachę w nieregularnych kształtach. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut. Gotowe kokosanki powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. W zamkniętym pojemniku mogą być przechowywane kilka dni. Smacznego!