Małe, słodkie ciasteczka dla łasuchów. Szybki i smaczny sposób na wykorzystanie białek pozostałych po przygotowywaniu innych przepisów.
Kokosanki na szybko
Składniki
- 200 g wiórków kokosowych
- 4 białka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g masła
- 150 g cukru
- kilka kropel zapachu migdałowego
- szczypta soli
Składniki
- 200 g wiórków kokosowych
- 4 białka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g masła
- 150 g cukru
- kilka kropel zapachu migdałowego
- szczypta soli

Etapy przygotowania
Masło rozgrzać w rondelku, dodać połowę cukru (75 g), mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Delikatnie mieszając wsypać wiórki kokosowe. Masę pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Białka ubić mikserem dodając szczyptę soli. Do piany dodać resztę cukru, następnie mąkę ziemniaczaną dalej miksując do całkowitego połączenia.
Połączyć masy dodając pianę do masy kokosowej, wymieszać. Do gotowej masy można dodać kilka kropel aromatu, np. migdałowego.
Przygotować blachę - wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładać masę na blachę w nieregularnych kształtach. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut. Gotowe kokosanki powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. W zamkniętym pojemniku mogą być przechowywane kilka dni. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 69

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 354

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 143

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 103
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 69

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 354

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 143

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 103



Składniki
- 200 g wiórków kokosowych
- 4 białka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g masła
- 150 g cukru
- kilka kropel zapachu migdałowego
- szczypta soli
Masło rozgrzać w rondelku, dodać połowę cukru (75 g), mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Delikatnie mieszając wsypać wiórki kokosowe. Masę pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Białka ubić mikserem dodając szczyptę soli. Do piany dodać resztę cukru, następnie mąkę ziemniaczaną dalej miksując do całkowitego połączenia.
Połączyć masy dodając pianę do masy kokosowej, wymieszać. Do gotowej masy można dodać kilka kropel aromatu, np. migdałowego.
Przygotować blachę - wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładać masę na blachę w nieregularnych kształtach. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut. Gotowe kokosanki powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. W zamkniętym pojemniku mogą być przechowywane kilka dni. Smacznego!