Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta z dodatkiem maślanki dłużej pozostają świeże, chociaż w tym przypadku zniknęło błyskawicznie.
Składniki
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubijamy na najwyższych obrotach na puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem na przemian z maślanką w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę maślanki, resztę mąki i resztę maślanki), mieszamy chwilę, tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy równomiernie wiórkami kokosowymi. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie potrzeby jeszcze chwilkę podpiekamy. Porada: Jeśli wiórki kokosowe za szybko się przyrumienią, ciasto można przykryć folią aluminiową.