Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te ciastka to smak mojego dzieciństwa, zazwyczaj w kształcie rombu. Ale z okazji walentynek zrobiłam w kształcie serduszek. To prezent dla mojego taty, bo przepis jest jego :)
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 704
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 173
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 488
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 704
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 173
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 488
Składniki
BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i cały czas miksując dodawać żółtka. Do tak powstałej masy jajecznej dodać pozostałe składniki, tj. ocet, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i aromat - cały czas mieszając delikatnie. Tak gotowy biszkopt piec ok. 45 min w tem. 180' C. Po upieczeniu jak delikatnie wystygnie wykrawać foremką serduszka lub jakieś inne kształty. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
POLEWA: Masło i margarynę roztopić, uważając żeby masło się nie przypaliło. Następnie dodać cukier cały czas mieszając dodawać również mleko. Na koniec jak wszystkie składniki ładnie się połączą dodać kakao - cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu.
Gotowe biszkoptowe serduszka nadziane na widelec, moczyć w polewie kakaowej i obtaczać w wiórkach. Tak gotowe kokoski układać na pergaminie aż obeschną. SMACZNEGO !!!!!!