Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te ciastka to smak mojego dzieciństwa, zazwyczaj w kształcie rombu. Ale z okazji walentynek zrobiłam w kształcie serduszek. To prezent dla mojego taty, bo przepis jest jego :)
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99099
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 342
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5109
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5914
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99099
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 342
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5109
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5914
Składniki
BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i cały czas miksując dodawać żółtka. Do tak powstałej masy jajecznej dodać pozostałe składniki, tj. ocet, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i aromat - cały czas mieszając delikatnie. Tak gotowy biszkopt piec ok. 45 min w tem. 180' C. Po upieczeniu jak delikatnie wystygnie wykrawać foremką serduszka lub jakieś inne kształty. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
POLEWA: Masło i margarynę roztopić, uważając żeby masło się nie przypaliło. Następnie dodać cukier cały czas mieszając dodawać również mleko. Na koniec jak wszystkie składniki ładnie się połączą dodać kakao - cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu.
Gotowe biszkoptowe serduszka nadziane na widelec, moczyć w polewie kakaowej i obtaczać w wiórkach. Tak gotowe kokoski układać na pergaminie aż obeschną. SMACZNEGO !!!!!!