Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te ciastka to smak mojego dzieciństwa, zazwyczaj w kształcie rombu. Ale z okazji walentynek zrobiłam w kształcie serduszek. To prezent dla mojego taty, bo przepis jest jego :)
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5823
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 349
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5823
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 349
Składniki
BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i cały czas miksując dodawać żółtka. Do tak powstałej masy jajecznej dodać pozostałe składniki, tj. ocet, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i aromat - cały czas mieszając delikatnie. Tak gotowy biszkopt piec ok. 45 min w tem. 180' C. Po upieczeniu jak delikatnie wystygnie wykrawać foremką serduszka lub jakieś inne kształty. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
POLEWA: Masło i margarynę roztopić, uważając żeby masło się nie przypaliło. Następnie dodać cukier cały czas mieszając dodawać również mleko. Na koniec jak wszystkie składniki ładnie się połączą dodać kakao - cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu.
Gotowe biszkoptowe serduszka nadziane na widelec, moczyć w polewie kakaowej i obtaczać w wiórkach. Tak gotowe kokoski układać na pergaminie aż obeschną. SMACZNEGO !!!!!!