Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokosowa chmurka to wspaniały deser, który zachwyci podniebienie każdego. Delikatna masa serowa o kokosowym akcencie, wzbogacona jest o soczyste wiśnie i słodkie brzoskwinie, aby stworzyć fantastyczną kompozycję. Deser będzie odpowiedni na cieplejsze pory roku, ale z filiżanką gorącej kawy zasmakuje także w ciągu zimy.
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 22012
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 22012
Składniki
Wysmaruj blaszkę o prostych ściankach (ok. 20 x 20 cm) masłem i wyłóż folią spożywczą tak, aby arkusze folii wystawały poza foremkę. Dno blaszki wyłóż herbatnikami. Zamiast herbatników możesz przygotować mały biszkopt z 1-2 jaj. Z połowy porcji wiśni usuń pestki, a 2 brzoskwinie pokrój w kostkę. Resztę owoców zostaw do dekoracji. Żelatynę rozmieszaj z ok. 60-80 ml wrzątku i odstaw do przestygnięcia.
W metalowej misce wymieszaj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą wodą i ubij ręcznym mikserem lub trzepaczką na parze, aż masa będzie gęsta i kremowa. Zdejmij miskę z ognia, wstaw do miski z zimną wodą i mieszaj, aby wystudzić masę. W drugiej misce zmiksuj mascarpone z mlekiem kokosowym na gładką masę, po czym partiami dodawaj ostudzoną masę jajeczną. W osobnej misce ubij zimną śmietanę na sztywno i delikatnie przełóż do pierwszej masy. Na koniec dodaj do całości tężejącą żelatynę i ostrożnie, choć dokładnie wymieszaj masę.
Około 1/5 masy przełóż do rękawa cukierniczego, a do większości masy wrzuć pokrojone owoce i wymieszaj. Przełóż masę do blaszki i wyrównaj. Na wierzchu wykonaj ozdobne wzory i udekoruj plasterkami brzoskwini i wiśniami.
Wstaw kokosową chmurkę do schłodzenia na 4 godziny, a najlepiej całą noc. Przed podaniem ostrożnie wyjmij ciasto, wyciągając je za wystające fragmenty folii spożywczej. Wykrawaj fragmenty deseru i serwuj na talerzykach.