Kokosowa chmurka to wspaniały deser, który zachwyci podniebienie każdego. Delikatna masa serowa o kokosowym akcencie, wzbogacona jest o soczyste wiśnie i słodkie brzoskwinie, aby stworzyć fantastyczną kompozycję. Deser będzie odpowiedni na cieplejsze pory roku, ale z filiżanką gorącej kawy zasmakuje także w ciągu zimy.
Kokosowa chmurka
Składniki
- 300 g wiśni kandyzowanej
- 4 brzoskwinie z syropu
- 2 łyżki żelatyny
- 5 żółtek
- 100 g cukru białego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki do ubijania (30%)
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 opakowanie herbatników
Składniki
- 300 g wiśni kandyzowanej
- 4 brzoskwinie z syropu
- 2 łyżki żelatyny
- 5 żółtek
- 100 g cukru białego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki do ubijania (30%)
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 opakowanie herbatników

Etapy przygotowania
Wysmaruj blaszkę o prostych ściankach (ok. 20 x 20 cm) masłem i wyłóż folią spożywczą tak, aby arkusze folii wystawały poza foremkę. Dno blaszki wyłóż herbatnikami. Zamiast herbatników możesz przygotować mały biszkopt z 1-2 jaj. Z połowy porcji wiśni usuń pestki, a 2 brzoskwinie pokrój w kostkę. Resztę owoców zostaw do dekoracji. Żelatynę rozmieszaj z ok. 60-80 ml wrzątku i odstaw do przestygnięcia.
W metalowej misce wymieszaj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą wodą i ubij ręcznym mikserem lub trzepaczką na parze, aż masa będzie gęsta i kremowa. Zdejmij miskę z ognia, wstaw do miski z zimną wodą i mieszaj, aby wystudzić masę. W drugiej misce zmiksuj mascarpone z mlekiem kokosowym na gładką masę, po czym partiami dodawaj ostudzoną masę jajeczną. W osobnej misce ubij zimną śmietanę na sztywno i delikatnie przełóż do pierwszej masy. Na koniec dodaj do całości tężejącą żelatynę i ostrożnie, choć dokładnie wymieszaj masę.
Około 1/5 masy przełóż do rękawa cukierniczego, a do większości masy wrzuć pokrojone owoce i wymieszaj. Przełóż masę do blaszki i wyrównaj. Na wierzchu wykonaj ozdobne wzory i udekoruj plasterkami brzoskwini i wiśniami.
Wstaw kokosową chmurkę do schłodzenia na 4 godziny, a najlepiej całą noc. Przed podaniem ostrożnie wyjmij ciasto, wyciągając je za wystające fragmenty folii spożywczej. Wykrawaj fragmenty deseru i serwuj na talerzykach.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Czekoladowe marzenie to deser, który będzie śnił się po nocach każdemu miłośn...
Odsłon: 10955

Przepis dnia
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 2008
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Kremy
- Babeczki
Odsłon: 113
Ostatnio komentowane przepisy

Czekoladowe marzenie to deser, który będzie śnił się po nocach każdemu miłośn...
Odsłon: 10955

Przepis dnia
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 2008
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Kremy
- Babeczki
Odsłon: 113



Składniki
- 300 g wiśni kandyzowanej
- 4 brzoskwinie z syropu
- 2 łyżki żelatyny
- 5 żółtek
- 100 g cukru białego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki do ubijania (30%)
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 opakowanie herbatników
Wysmaruj blaszkę o prostych ściankach (ok. 20 x 20 cm) masłem i wyłóż folią spożywczą tak, aby arkusze folii wystawały poza foremkę. Dno blaszki wyłóż herbatnikami. Zamiast herbatników możesz przygotować mały biszkopt z 1-2 jaj. Z połowy porcji wiśni usuń pestki, a 2 brzoskwinie pokrój w kostkę. Resztę owoców zostaw do dekoracji. Żelatynę rozmieszaj z ok. 60-80 ml wrzątku i odstaw do przestygnięcia.
W metalowej misce wymieszaj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą wodą i ubij ręcznym mikserem lub trzepaczką na parze, aż masa będzie gęsta i kremowa. Zdejmij miskę z ognia, wstaw do miski z zimną wodą i mieszaj, aby wystudzić masę. W drugiej misce zmiksuj mascarpone z mlekiem kokosowym na gładką masę, po czym partiami dodawaj ostudzoną masę jajeczną. W osobnej misce ubij zimną śmietanę na sztywno i delikatnie przełóż do pierwszej masy. Na koniec dodaj do całości tężejącą żelatynę i ostrożnie, choć dokładnie wymieszaj masę.
Około 1/5 masy przełóż do rękawa cukierniczego, a do większości masy wrzuć pokrojone owoce i wymieszaj. Przełóż masę do blaszki i wyrównaj. Na wierzchu wykonaj ozdobne wzory i udekoruj plasterkami brzoskwini i wiśniami.
Wstaw kokosową chmurkę do schłodzenia na 4 godziny, a najlepiej całą noc. Przed podaniem ostrożnie wyjmij ciasto, wyciągając je za wystające fragmenty folii spożywczej. Wykrawaj fragmenty deseru i serwuj na talerzykach.