Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokosowa szarlotka na ciemnym cieście kruchym to propozycja na nieco inny wypiek, niż klasyczny i tradycyjny jabłecznik. Dodatek kokosa to pianki sprawił, iż ciasto nabrało wyjątkowego charakteru i smaku. Połączenie ciemnego kruchego ciasta z kwaskowymi jabłkami i kokosową pianką to trio idealne. Posmakuje każdemu lubi niecodzienne smaki. Moim zdaniem kokosowa szarlotka to doskonały wypiek świąteczny.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 82
Polecam.
Odsłon: 1460
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1706
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 82
Polecam.
Odsłon: 1460
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1706
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3. Kwadratową formę do pieczenia smaruje masłem i obsypuję bułką tartą. Większą część ciasta wałkuje na wielkość formy. Wylepiam dno formy. Masa jabłkowa: Jabłka myję i obieram ze skórki. Kroję na kwadraty. Duszę w garnku o grubym dnie wraz z cukrem i cynamonem. Możemy dodać odrobinę wody, aby jabłka nie przywarły. Po 15 minutach dodaje do jabłek mąkę ziemniaczaną. Mieszam do momentu rozpuszczenia. Studzę. Kokosowa pianka: Zimne białka ubijam na sztywno. Dodaje cukier. Krótko miksuję. Do piany dodaje wiórki kokosowe. Mieszam. Dodaje mąkę ziemniaczaną. Mieszam. Na ciasto układam wystudzone i zimne jabłka. Na jabłkach układam koksową piankę. Na kokosowej piance ścieram pozostałe ciasto. Ciasto piekę około 60-70 minut w 180 stopniach. Studzę.
Zapraszam na mojego bloga!