Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pycha ciasto kokosowe z bananami i galaretką bez pieczenia. Na herbatnikach, przełożone masą kokosową bananami, galaretką i bitą śmietaną. Udekorowane tartą białą czekoladą.
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2802
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 120
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 1376
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4274
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2802
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 120
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 1376
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4274
Składniki
Przygotowanie. Na dno foremki wykładamy herbatniki.
Krem kokosowy. Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i wiórki kokosowe. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając przez 30 min. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą białą masę. Dodajemy stopniowo łyżka po łyżce wystudzoną masę kokosową. Miksujemy krótko do połączenia składników. Otrzymany krem kokosowy wykładamy na herbatnikach w foremce. Na górę kremu układamy 15 herbatników. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
Galaretka z bananami. Galaretki bananowe (ewentualnie cytrynowe ) rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Na herbatniki w foremce układamy banany przekrojone wzdłuż. Zalewamy tężejącą już galaretką. Wstawiamy do lodówki.
Bita śmietana. Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją w mikrofali lub w garnuszku na małym ogniu, aby się rozpuściła. Następnie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę bardzo dobrze schłodzona ubijamy, dodając aromat waniliowy i cukier puder. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną żelatynę. Zanim ją jednak wlejemy, trzeba ja zahartować dodając do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany. Gdy wlejemy żelatynę miksujemy krótko na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Ubitą śmietanę wykładamy na stężałej galaretce z bananami. Wierzch można przeczesać grzebieniem cukierniczym (patrz film)
Dekoracja. Ciasto posypujemy tartą białą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.