Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pycha ciasto kokosowe z bananami i galaretką bez pieczenia. Na herbatnikach, przełożone masą kokosową bananami, galaretką i bitą śmietaną. Udekorowane tartą białą czekoladą.
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7386
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 318
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 89
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 79
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 171
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7386
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 318
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 89
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 79
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 171
Składniki
Przygotowanie. Na dno foremki wykładamy herbatniki.
Krem kokosowy. Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i wiórki kokosowe. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając przez 30 min. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą białą masę. Dodajemy stopniowo łyżka po łyżce wystudzoną masę kokosową. Miksujemy krótko do połączenia składników. Otrzymany krem kokosowy wykładamy na herbatnikach w foremce. Na górę kremu układamy 15 herbatników. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
Galaretka z bananami. Galaretki bananowe (ewentualnie cytrynowe ) rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Na herbatniki w foremce układamy banany przekrojone wzdłuż. Zalewamy tężejącą już galaretką. Wstawiamy do lodówki.
Bita śmietana. Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją w mikrofali lub w garnuszku na małym ogniu, aby się rozpuściła. Następnie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę bardzo dobrze schłodzona ubijamy, dodając aromat waniliowy i cukier puder. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną żelatynę. Zanim ją jednak wlejemy, trzeba ja zahartować dodając do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany. Gdy wlejemy żelatynę miksujemy krótko na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Ubitą śmietanę wykładamy na stężałej galaretce z bananami. Wierzch można przeczesać grzebieniem cukierniczym (patrz film)
Dekoracja. Ciasto posypujemy tartą białą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.