Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2150
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12303
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2150
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12303
Składniki
Ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka z proszkiem do pieczenia. Na końcu mąkę i delikatnie wymieszać. Piec 25 minut. Przekroić na 2 części. Rozpuszczamy galaretkę w 1i 1/2 szkl gorącej wody, studzimy i wlewamy do tortownicy. Układamy krążki bananów i wstawiamy do lodówki. Następnie robimy masę ajerkoniak z przepisu, dodajemy pół opakowania wiórków kokosowych i schładzamy w lodówce. Jak zsiądzie się galaretka, smarujemy masą kokosową, na to nasączony biszkopt, znów masa i przykrywamy nasączonym biszkoptem. Schładzamy w lodówce. Żeby wyjąć z tortownicy - podgrzewamy lub zanurzamy na chwilkę w gorącej wodzie. Po wyjęciu ciasta z tortownicy boki smarujemy pozostałą masą i obsypujemy posypką lub wiórkami kokosowymi. Ja zawsze robię takie ciasto jak wcześniej robię tort i zostaje mi masa i biszkopt, więc żeby to wykorzystać to tylko galaretka i gotowe. Może też być szybki torcik urodzinowy dla dziecka.