Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pełne pysznej masy budyniowej i kokosu w postaci wiórek. Aromat, smak i konsystencja tego placka powoduje że zaspokoi on nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ciasto bez pieczenia, szybkie w wykonaniu.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 671
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2049
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4038
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 4006
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 671
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2049
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4038
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 4006
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek. Z tego pobieramy dwa żółtka. W szklance dolewamy do nich troszkę mleka i trzy łyżeczki mąki pszennej i ziemniaczanej, po czym wszystko mieszamy. Resztę mleka gotujemy dodając pół szklanki cukru. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej zrobioną miksturę z mleka i mąki. Całość doprowadzamy do wżenia jednocześnie intensywnie mieszając. Po czym budyń należy odstawiać do schłodzenia.
Do półmiska wrzucamy masło i je miksujemy po czym dodajemy schłodzony budyń i chwilkę miksujemy. Po czym do masy wsypujemy szklankę kokosu i jeszcze chwilkę miksujemy. W foremce wcześniej wyściełaną papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę składającą się z krakersów. Na nich rozprowadzamy masę budyniową tworząc drugą warstwę. Trzecia warstwa to ponownie krakersy.
Do pół szklanki gorącej wody wsypujemy cztery łyżeczki żelatyny, wszystko mieszamy, po czym odstawiamy na bok. Białka z jajek miksujemy dodając szczyptę soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dosypujemy pół szklanki wiórków kokosowych i wcześniej zrobiony roztwór żelatyny. Wszystko chwilkę miksujemy tworząc jednolitą masę. Z tej masy robimy czwartą warstwę. Którą którą resztą wiórków kokosowych.
Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin i gotowe. Resztę pikantnych szczegółów dowiesz się oglądając zamieszczony filmik kulinarny.