Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1183
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1183
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę. Do drugiej miski włóż miękką margarynę lub masło, wsyp cukier, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę.
Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku. W następnej kolejności łyżka po łyżce wsypuj suche i miksuj, aż ciasta dokładnie się połączą. Na koniec dodaj pianę z białek oraz kandyzowanego ananasa i bardzo delikatnie wymieszaj łyżką, by piana z białek nie opadła.
Podłużną formę (keksówkę) posmaruj tłuszczem i wysp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, na wierzchu ułóż paski kandyzowanej anżeliki, tworząc kratkę.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw formę z ciastem, piecz ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
80 minut. Porcja: 310 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie