Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kolorowy tort"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5838
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 404
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5838
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 404
Składniki
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku.
Na koniec wsyp przesiane obie mąki, delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką. Ciasto podziel na trzy części. Do każdej z nich dodaj odrobinę barwnika, delikatnie wymieszaj. Trzy tortownice o średnicy ok. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Delikatnie przelej do nich ciasto. Piecz ok. 20 min w temp. 160° C do tzw. suchego patyczka.
Do pierwszego krążka ciasta przyłóż średniej wielkości talerzyk, ostrym nożem wytnij koło. Delikatnie wyjmij zewnętrzny okrąg ciasta, odłóż na bok.
Do koła, które zostało, przyłóż mniejszy talerzyk lub szklankę, nożem wytnij koło. Dzięki temu otrzymasz 3 okręgi o różnych wielkościach. W ten sam sposób wytnij okręgi z pozostałych kolorowych blatów.
Weź żółty, największy okrąg, włóż do niego średni – różowy, a w sam środek najmniejszy – pomarańczowy. Następnie do największego, różowego okręgu włóż średni – pomarańczowy, a w środek najmniejszy – żółty. Na koniec w największy, pomarańczowy okrąg włóż średni w kolorze żółtym i najmniejszy – różowy. W ten sposób otrzymasz 3 blaty w różnych kolorach.
Schłodzoną śmietankę kremówkę i serek mascarpone włóż do miski. Ubij mikserem na średnich obrotach, pod koniec powoli dosypując cukier puder. Pierwszy i drugi blat posmaruj połową kremu. Ułóż jeden na drugim, przykryj ostatnim krążkiem. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki, wyjmij tuż przed podaniem.
60 minut
Porcja: 360 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie