Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik nieodłącznie kojarzy się z powidłami śliwkowymi. W wielu klasycznych przepisach przekłada się nimi blaty wypieku. Jeśli chcesz zrobić wilgotny piernik, dodaj też trochę powideł do samego ciasta. Po upieczeniu przechowuj je w zamkniętym pojemniku.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5753
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1208
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12391
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5214
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1584
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5753
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1208
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12391
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5214
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1584
Składniki
Roztop w garnku z nieprzywierającym dnem masło z cukrem. Podgrzewaj na wolnym ogniu do chwili, aż cukier i masło się rozpuszczą. Wówczas dodaj do garnka miód, powidła, kakao, cynamon i przyprawę piernikową. Wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze przez około 2 minuty, co pewien czas mieszając zawartość garnka.
Zdejmij garnek z palnika. Lekko przestudź uzyskaną masę, po czym dodaj do niej sodę, mleko i jajka. Po dodaniu każdego ze składników, mieszaj całość trzepaczką – do uzyskania jednolitej masy.
Przesiej do masy mąkę. Wymieszaj (mikserem na niskich obrotach lub trzepaczką) do połączenia składników.
Przelej gotową masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20 cm. Wyrównaj powierzchnię ciasta. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
Przestudzony piernik przekrój wzdłuż na pół i przełóż powidłami.
Podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę wraz z pokruszoną czekoladą. Wymieszaj na jednolitą masę. Rozprowadź ją na powierzchni piernika. Poczekaj z pokrojeniem ciasta, aż masa stężeje.