Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik nieodłącznie kojarzy się z powidłami śliwkowymi. W wielu klasycznych przepisach przekłada się nimi blaty wypieku. Jeśli chcesz zrobić wilgotny piernik, dodaj też trochę powideł do samego ciasta. Po upieczeniu przechowuj je w zamkniętym pojemniku.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1269
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 674
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1377
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1269
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 674
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1377
Składniki
Roztop w garnku z nieprzywierającym dnem masło z cukrem. Podgrzewaj na wolnym ogniu do chwili, aż cukier i masło się rozpuszczą. Wówczas dodaj do garnka miód, powidła, kakao, cynamon i przyprawę piernikową. Wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze przez około 2 minuty, co pewien czas mieszając zawartość garnka.
Zdejmij garnek z palnika. Lekko przestudź uzyskaną masę, po czym dodaj do niej sodę, mleko i jajka. Po dodaniu każdego ze składników, mieszaj całość trzepaczką – do uzyskania jednolitej masy.
Przesiej do masy mąkę. Wymieszaj (mikserem na niskich obrotach lub trzepaczką) do połączenia składników.
Przelej gotową masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20 cm. Wyrównaj powierzchnię ciasta. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
Przestudzony piernik przekrój wzdłuż na pół i przełóż powidłami.
Podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę wraz z pokruszoną czekoladą. Wymieszaj na jednolitą masę. Rozprowadź ją na powierzchni piernika. Poczekaj z pokrojeniem ciasta, aż masa stężeje.