Smaczne i warte polecenia ciasto mojego pomysłu. Trochę pracy jest przy nim, ale warto się poświęcić, ponieważ efekt jest niesamowity.
Kolorowy wielosmakowiec
Składniki
- CIASTO:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- MASA BUDYNIOWA:
- 3 budynie cytrynowe
- 6 łyżek cukru
- 2 szklanki przegotowanej wody
- 1 szklanka syropu z brzoskwiń z puszki
- 1/2 kostki margaryny
- DODATKOWO:
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 mały słoiczek dżemu z brzoskwiń
- Masa śmietanowa:
- 3 śnieżki na mleko
- 1/2 litra mleka
- 2 zagęstniki do śmietany śmietan fix
- 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody
Składniki
- CIASTO:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- MASA BUDYNIOWA:
- 3 budynie cytrynowe
- 6 łyżek cukru
- 2 szklanki przegotowanej wody
- 1 szklanka syropu z brzoskwiń z puszki
- 1/2 kostki margaryny
- DODATKOWO:
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 mały słoiczek dżemu z brzoskwiń
- Masa śmietanowa:
- 3 śnieżki na mleko
- 1/2 litra mleka
- 2 zagęstniki do śmietany śmietan fix
- 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody
Etapy przygotowania
Ciasto: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy ubijać do rozbicia kryształków cukru, dodać żółtka i olej, dokladnie połączyć, na koniec dodać mąki, proszek do pieczenia i kakao zmieszane razem i delikatnie wymieszać mikserem. Przełożyć na blaszkę 35x25 i piec przez około 30 minut w 190 stopni C. Wystudzić ciasto i przekroić na dwie części. Dolną część ciasta nasączyć resztą syropu z brzoskwiń zmieszanym z odrobiną wody.
Masa budyniowa: 1 1/2 szklanki wody, syrop, margarynę i cukier zagotować. W 1/2 szklanki wody rozpuścić budynie cytrynowe. Wlać roztwór budyniowy do gotującego się roztworu i ugotować budyń. Wylać gorący budyń na dolną część nasączonego ciasta i przyłożyć drugą częścią ciasta i również ją nasączyć sokiem z wodą. Posmarować dżemem i wyłożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie.
Masa śmietanowa: wlać mleko do miski i wsypać śnieżki i śmietan fixy. Ubić na sztywną masę i dodać tężejącą galaretkę. Gotową masę wyłożyć na brzoskwinie. Górę można ozdobić potartą gorzką czekoladą i masą śmietanową. SMACZNEGO!!!
Przepis w Waszym wykonaniu (5)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 2056
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 32
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 49
Ostatnio komentowane przepisy
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 2056
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 32
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 49
Składniki
- CIASTO:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- MASA BUDYNIOWA:
- 3 budynie cytrynowe
- 6 łyżek cukru
- 2 szklanki przegotowanej wody
- 1 szklanka syropu z brzoskwiń z puszki
- 1/2 kostki margaryny
- DODATKOWO:
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 mały słoiczek dżemu z brzoskwiń
- Masa śmietanowa:
- 3 śnieżki na mleko
- 1/2 litra mleka
- 2 zagęstniki do śmietany śmietan fix
- 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody
Ciasto: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy ubijać do rozbicia kryształków cukru, dodać żółtka i olej, dokladnie połączyć, na koniec dodać mąki, proszek do pieczenia i kakao zmieszane razem i delikatnie wymieszać mikserem. Przełożyć na blaszkę 35x25 i piec przez około 30 minut w 190 stopni C. Wystudzić ciasto i przekroić na dwie części. Dolną część ciasta nasączyć resztą syropu z brzoskwiń zmieszanym z odrobiną wody.
Masa budyniowa: 1 1/2 szklanki wody, syrop, margarynę i cukier zagotować. W 1/2 szklanki wody rozpuścić budynie cytrynowe. Wlać roztwór budyniowy do gotującego się roztworu i ugotować budyń. Wylać gorący budyń na dolną część nasączonego ciasta i przyłożyć drugą częścią ciasta i również ją nasączyć sokiem z wodą. Posmarować dżemem i wyłożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie.
Masa śmietanowa: wlać mleko do miski i wsypać śnieżki i śmietan fixy. Ubić na sztywną masę i dodać tężejącą galaretkę. Gotową masę wyłożyć na brzoskwinie. Górę można ozdobić potartą gorzką czekoladą i masą śmietanową. SMACZNEGO!!!