Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Korzenna babka ze śliwkami"
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 27
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 120
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 54
Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 957
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 27
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 120
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 54
Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 957
Składniki
2 łyżki masła odłóż, resztę utrzyj z cukrem. Dalej ucierając, dodaj 5 żółtek. Dodaj startą drobno czekoladę. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i 2 łyżeczkami przyprawy korzennej. Wlej wino, zmiksuj.
Dużą formę do baby z kominem posmaruj odłożonym masłem, wysyp bułką tartą. Śliwki umyj, osusz, wydryluj, pokrój na kawałki. Białka ubij na sztywno. Dodaj do ciasta, wsyp śliwki. Delikatnie przemieszaj.
Ciasto przelej do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Piecz około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy baba jest gotowa. Ostudź. Babę udekoruj lukrem.
14 porcji, czas 70 min; porcja – 320 kcal, cena 1,30 zł.Źródło: Świat kobiety