Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Korzenna gwiazda w czekoladzie"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 114
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31272
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 409
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 114
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31272
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 409
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy mikserem razem z masłem i cukrem na puszystą, gładką masę.
W rondelku roztapiamy gorzką czekoladę, studzimy. Dodajemy sok z cytryny, łyżeczkę kawy, kilka kropel aromatu rumowego i przyprawę do piernika, mieszamy. Łączymy z utartymi żółtkami.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zmielone migdały i proszek do pieczenia, mieszamy. Przekładamy masę czekoladową i wyrabiamy mikserem na średnich obrotach. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy w kształcie gwiazdy. Pieczemy 45–50 minut w 200oC. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy jeszcze 10 minut w formie.
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy gwiazdę. Równomiernie rozprowadzamy czekoladę po całym cieście. Kiedy masa zastygnie, posypujemy górę cukrem pudrem.Źródło: Rewia