Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Korzenne ciasteczka - choinki"
Przepis dnia
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 36631
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 245
Przepis dnia
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 36631
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 245
Składniki
Olej wlej do rondelka. Dodaj cukier, miód oraz cukier waniliowy. ogrzewaj, ciągle mieszając, tak długo, aż się zagotują. Odstaw do ostygnięcia.
Dodaj do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jajka, przyprawę do pierników i cynamon. Ciasto wymieszaj, przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Dużą blachę (z piekarnika) wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wyłóż przygotowane ciasto, wygładź powierzchnię. Nożem lub foremkami zaznacz na cieście różnej wielkości gwiazdki. Piecz około 45 min w 180 st. Po ostudzeniu wykrój zaznaczone wcześniej gwiazdki. Dekoruj je lukrem i układaj, tworząc choinki.
Czas ok. 75 min; porcja – 320 kcal, cena 90 gr.
Kojarzący się ze świętami Bożego Narodzenia zapach domowego piernika to zasługa dodawanych do ciasta korzennych przypraw. Możesz zastosować gotową mieszankę lub skomponować własną. Pamiętaj, by nie zabrakło w niej cynamonu, sproszkowanego imbiru, mielonych goździków, a także odrobiny pieprzu, najlepiej białego.Źródło: Świat kobiety